کشوری در غرب آسیا که البته قسمت کوچکی از آن نیز در جنوب شرقی اروپا واقع شده است. در این کشور دموکراتیک، که جمعیتی در حدود 80 میلیون نفر دارد، فرهنگهای متنوعی وجود دارد. مناطق تاریخی و شگفتی های معماری قدیمی در ترکیه به وفور یافت میشود. سفر به این کشور در طی 20 سال گذشته رشد بسیار زیادی داشته است و بخش بزرگی از درآمد سالیانهی ترکیه از طریق صنعت توریسم به دست میآید.
دو مورد از عجایب هفتگانهی جهان باستان در این کشور وجود دارد. معبد هالیکارناسوس Halicarnassus و معبد آرتمیس (Artemis) در اِفِسِس (Ephesus). همچنین 13 مکان در ترکیه، به ثبت جهانی یونسکو رسیده است.
فرهنگهای بسیار متنوعی در این کشور وجود دارد. این تنوع زیاد، به دلیل مهاجرتهای زیادی بوده که در تاریخ این کشور انجام شده است. در این کشور، تلاشهایی برای شبیه شدن به فرهنگ غربی و مدرن دیده میشود در حالی که فرهنگ سنتی و مذهبی نیز در این میان وجود دارد و خودنمایی میکند.
بزرگترین شهرهای ترکیه به ترتیب عبارتند از: استانبول، آنکارا، ازمیر، بورسا، آدانا، گازیانتپ، کونیا، آنتالیا و غیره؛
استانبول
استانبول بزرگترین شهر کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن است. این شهر در کنار تنگه بسفر و دریای مرمره قرار دارد. تنگهٔ بسفر دو قاره آسیا و اروپا را جدا میکند و استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قاره قرار دارد.
بندر طبیعی شاخ طلایی یا خلیج در این شهر واقع است.
این کلان شهر به عنوان پایتخت فرهنگ اروپا در سال 2010 انتخاب شده است. همچنین از لحاظ تعداد گردشگران خارجی سومین شهر توریستی جهان به شمار می رود.
جاذبه های گردشگری و توریستی استانبول فراوانند. از مساجد و کاخ ها گرفته تا موزه ها و بازارهای تاریخی، در طول سال پذیرای توریست هایی از کل دنیا هستند. اکثر این جاذبه ها حول و حوش منطقه سلطان احمد واقع شده اند و منطقه هایی مانند بی اوغلو و تاکسیم هم چیزی کم از منطقه سلطان احمد ندارند. مسجد آبی (مسجد سلطان احمد) و مسجد ایاصوفیه مکان هایی هستند که هر توریستی قطعاً از آنها بازدید می کند
ایاصوفیه
مسجد ایا صوفیه که به معنی «خرد مقدس» است، در اصل یک کلیسای جامع متعلق به قرن ششم در قسطنطنیه (استانبول امروزی) بود. این بنا در زمان امپراطوری بیزانس به عنوان یک کلیسا ساخته شده و در زمان امپراطوری عثمانی تبدیل به یک مسجد شد.
در سال 1934 دولت ترکیه ایا صوفیه را تبدیل به یک موزه کرد. مجلس ترکیه و وزرا به این نتیجه رسیدند که با تبدیل این گوهر معماری به یک موزه، کل جهان شرق برای دیدن آن جذب میشوند و به دانش و اطلاعات عموم افزوده خواهد شد. تحقیقات، ترمیم و بازسازی مسجد ایا صوفیه تا به امروز ادامه دارد. این نقطه گردشگران استانبول را همواره به سمت خود میکشاند و تبدیل به بخشی از بافت فرهنگی شهر در زمانهای گذشته و امروز شده است.
مسجد سلطان احمد (مسجد آبی)
مسجد امپراتوری سلطان احمد اول ( Sultan Ahmet Camii, Sultan Ahmed Mosque )، معروف به مسجد آبی، مشرف به میدان اسب دوانی در مرکز استانبول قدیم، یکی از مناظر دیدنی درجه یک در این شهر تاریخی است. بازدید کننده های خارجی این مکان را با توجه به کاشی های داخلی اش مسجد آبی مینامند، اما بیشتر کاشی های آبی در گالری های خارج از دسترس طبقات بالایی قرار دارند. با این همه، این مسجد نمونه ای عالی از مساجد فوق العاده ی امپراتوری عثمانی است.مسجد سلطان احمد (مسجد آبی) با شش مناره و آبشاری از چند گنبد، همتایی ارزشمند برای ایا صوفیه که تنها به اندازه ی چند دقیقه پیاده روی به سمت شمال با مسجد آبی فاصله دارد، محسوب میشود.
یکی از برجسته ترین ویژگی های مسجد آبی که از دوردست نیز قابل مشاهده است شش مناره ی آن هستند. از آنجاییکه اکثر مساجد چهار، دو یا یک مناره دارند، این ویژگی مسجد آبی بسیار منحصر به فرد است.دیگر ویژگی قابل توجه نمای خارجی بنا، چینش زیبای آبشاری گنبد هاست که گویی از گنبد بزرگ مرکزی به پایین سرازیر شده اند. طاق های زیر گنبد توازن بصری بیشتری به بنا می افزایند. نمای خارجی مسجد هیچگونه رنگ آبی ای ندارد.
کاخ توپکاپی (توپکاپی سارایی)
ساخت این بنا بر روی یک شبه جزیره کوچک ساخته شده است و در سمت شمالی آن دماغه طلایی و در جنوب آن نیز دریای مرمر قرار دارد؛ در سمت شمال شرقی این بنا نیز تنگه بسفر (Bosphorus) قرار گرفته است که موجب میشود تا نمایی زیبا از سمت آسیایی این منطقه نیز برای این کاخ مهیا شود.
این کاخ منزلگاه سلاطین عثمانی از سال 1465 تا 1856 بوده است و یکی از محبوب ترین جاذبه های شهر استانبول است. معماری بی نظیر و حیاط های زیبایی دارد. این سرا در سال 1924 یعنی اندکی پس از دوره عثمانی تبدیل به موزه شد. کاخ توپکاپی محل حرم سلطنتی نیز بوده است. سلاطین عثمانی به همراه زنان، فرزندان و خدمتکاران سیاه و سفیدشان در این قصر زندگی می کرده اند.
بازار بزرگ استانبول
بازار بزرگ استانبول یا گرند بازار استانبول یکی از بازارهای استانبول می باشد که بسیار پرطرفدار می باشد و گردشگران زیادی را بصورت سالانه به سمت خود می کشاند. بازار بزرگ استانبول که بازاری سرپوشیده است به زبان ترکی کاپالی چارشی (به معنای بازار سرپوشیده) نامیده میشود. گرند بازار استانبول در قرن 15 میلادی (سال 1461) به دستور سلطان محمد ساخته شده است.
ر اساس آمار سالیان اخیر، گرند بازار استانبول از نظر میزان بازدید از مکانهای تاریخی معروف دنیا مانند اهرام ثلاثه مصر، تاج محل هندوستان و موزه بریتانیا نیز بازدیدکننده بیشتری دارد. در بازار بزرگ استانبول بیش از 3500 مغازه وجود دارد که در زمینی به مساحت 45 هزار متر مربع گسترانیده شده است.
مسجد سلیمانیه استانبول
مسجد سلیمانیه نه تنها خیره کننده، بلکه شاهکاری از معمار معروف “سنان” (Mimar Sinan) می باشد. این مسجد به دستور سلطان سلیمان اول، یا سلیمان کبیر، بزرگترین و ثروتمند ترین سلطان عثمانی ساخته شده است. ساخت بنا در سال 1550 آغاز شد و 3500 صنعتگری که روی آن کار می کردند ماموریت خود را طی 7 سال به اتمام رسانیدند. مسجد بر تپه ی سوم استانبول واقع شده است و دومین مسجد بزرگ شهر می باشد.
همانند اکثرِ دیگر مساجد امپراتوری، مسجد سلیمانیه تنها برای پرستش ساخته نشده است. به جز سرسرای عبادت و حیاط، عمارت همچنین شامل چهار مدرسه ی قرآن، حمام، یک بیمارستان، یک کاروانسرا و یک آشپزخانه عمومی که برای فقرای مسلمان، مسیحی و یهودی غذا آماده می کرد، می شد.
تنگه بوسفر
تنگه بوسفر باریکه آبی در کشور ترکیه است که دریای سیاه را به دریای مرمره میپیوندد. این تنگه دو قاره اروپا و آسیا را از یکدیگر جدا میکند. شهر استانبول در دو طرف این تنگه قرار دارد. طول متوسط بوسفر در حدود سی کیلومتر و عرض آن میان حد تقریبی 700 تا 3550 متر است. در مرکز این آبراه یک جریان تند (سه کیلومتر و نیم در ساعت) در جهت دریای سیاه به دریای مرمره وجود دارد، ولی در زیر سطح آب جریان دیگری در جهت مخالف در دو سوی آبراه وجود دارد.
آنکارا
آنکارا پایتخت و پس از استانبول دومین شهر بزرگ کشور ترکیه است. این شهر همچنین مرکز سیاسی استان آنکارا است. آنکارا، جزء شهرهای قدیمی ترکیه محسوب می شود. این شهر دست خوش فراز و نشیب های زیادی در طول تاریخ شده و سلسله های مختلفی بارها بر آن تسلط یافته اند. از همین رو در فرهنگ مردم این شهر نقش هایی از ایرانی ها، رومی ها، سلجوقی ها و عثمانیان دیده می شود. قبل از اینکه جمهوری ترکیه تشکیل شود و آنکارا به عنوان شهری بزرگ در آن شروع به فعالیت نماید، تاریخ این شهر بر می گردد به زمان هیتی ها که در هزاره های دوم پیش از میلاد می زیستند.
مقبره آتاتورک
مقبره آتاتورک آنکارا، بنیانگذار جمهوری ترکیه، واقع بر یک تپه خیره کننده در بخش «آنتیپ» شهر، در سال 1944 بنا شد و در 1953 کامل شده است. یک هم جوشی شگفت انگیز بین ایده های معماری باستانی و مدرن است و به عنوان یک دستاورد معماری مدرن ترکیه بدون رقیب باقی مانده است. بنایی ساده است که حیاط بزرگی پوشیده با کفپوش های موزاییکی دارد.
موزه تمدن آناتولی
این موزه آثار هنری به جای مانده از تمدن آناتولی را به نمایش گذاشته است. قدیمی ترین اثر هنری این موزه به دوره پالئولیتیک بر می گردد. این موزه که مهمترین و بزرگ ترین موزه ترکیه است، در سال 2002 به عنوان بهترین موزه اروپا انتخاب شد. این موزه به دو ساختمان تقسیم می شود که هریک دوره ای خاص از تمدن عثمانی را به نمایش گذاشته اند. ورودیه موزه 15 لیره و از نوامبر 2012 بخشی از موزه برای بازسازی بسته شده است.
برج آتاکوله
برج آتاکوله که بلند ترین ساختمان آنکارا می باشد، در منطقه کانکایا واقع شده است و یک مرکز خرید بزرگ در آن قرار دارد. در بالای برج یک عرشه برای مشاهده شهر طراحی شده است. برای دسترسی به آتاکوله می توانید از تمامی اتوبوس های شهری استفاده کنید. این برج بلند شامل مرکز خرید، سینما، رستوران گردان و آسانسور شیشه ای می شود.