سرزمينی پهناور كه 1.648.000 كيلومتر مربع مساحت دارد و در جنوب غربي آسيا، ميان كشورهاي تركمنستان، آذربايجان و ارمنستان در شمال، افغانستان و پاكستان در شرق و ترکیه و عراق در غرب قرار گرفته است. سراسر مرزهاي جنوبي ايران را كرانه هاي خليج فارس و درياي عمان دربر گرفته است. مجموع مرزهاي خشكي ايران 5170 كيلومتر و مجموع مرزهاي آبي آن در شمال و جنوب، 2510 كيلومتر است. ايران در قلب خاورميانه جاي گرفته است و چون پلي درياي مازندارن، يعني زيباترين درياچه جهان را به خليج فارس وصل مي نمايد و هم چنين مانند چهار راهي بر سر راه شرق و غرب پيوندگاه تجليات فرهنگي، معنوي و سياسي جهان شرق و غرب است.

كشور ايران، يكي از غني ترين و در عين حال زيباترين كشورهاي جهان از نظر داشتن جاذبه هاي طبيعي است‌، به طوري كه از اين نظر جايگاه پنجم را در دنيا به خود اختصاص داده است و از نظر تاریخی و فرهنگی بین ١٠ کشور برتر دنیا قرار دارد. به عبارت دیگر از نظر جاذبه های توریستی کشورمان جزو ١٠ کشور برتر دنیاست.

از خصوصيات مهم سرزمين ايران كه از نظر جهانگردي بسيار با اهميت مي باشد، وجود رشته كوههاي سر به فلك كشيده، جلگه ها، دشت هاي هموار، ناحيه هاي كويري، رودها و درياچه هاي گوناگون است كه موجب شده است در هر زمان از سال، در هر گوشه از آن يكي از چهار فصل را بتوان ديد به گونه اي كه در زمستان، در درياي خوب و آرام جنوب به ورزشهاي آبي همچون شنا و اسكي روي آب و در همان زمان، در كوهستان هاي شمال و غرب كشور، به ورزشهاي زمستاني مانند اسكي و كوهنوردي پرداخت و هم زمان در شهرهاي بسياري در كرانه هاي درياي خزر، از هواي دلپذير بهاري استفاده نمود.

ایران به دلیل پیشینه تاریخی و فرهنگی، دیدنی های متنوعی دارد که بازدید از آن ها می تواند حس کنجکاوی گردشگران و جهانگردان را ارضا کرده و ستایش آنان را برانگیزد. هر مسافری با هر انگیزه ای که به ایران سفر کند، می تواند مطابق اهداف، ذوق و برنامه خود، در ایران دیدنی های مورد نظر خود را بیابد. ایرانیان اصولاً گشاده روی و مهمان نواز هستند.

آثار تاریخی بازمانده از دوره های مختلف، استقرار انسان در فلات ایران به موازات چشم اندازهای طبیعی متنوع کرانه ای، کوهستانی، بیابانی و کویری در آمیزش و ترکیبی هماهنگ با بناهای تاریخی و میراث مذهبی و فرهنگی، مجموعه ای از انگیزه های گوناگون را برای دیدار از ایران فراهم می سازند. فرهنگ باستانی ایران که نمودهای آن در پیکر میراث های تاریخی معماری جاودانه شده، دیدنی های بسیاری را فراهم آورده است.

 

تهران

تهران بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر ایران است. شهری در دل دامنه رشته کوه های البرز که از هرجای شهر، اگر آلودگی هوا اجازه بدهد، قله با شکوه و زیبای دماوند خودنمایی می کند. تهران پر از عمارت های تاریخی و بوستان های قدیمی است. به طور کلی تهران مرکز سیاسی، اقتصادی و اداری ایران است و تمام اداره ها، سازمان های اصلی دولتی و خصوصی در آن قرار گرفته است. این شهر قدیمی از دوره قاجاریه رونق گرفت و دارای موزه های بسیار زیبا و ارزشمند، بوستان های زیبا و عمارت های تاریخی بسیار قدیمی و خاص است که هریک از جاذبه های اصلی گردشگری این شهر بزرگ به حساب می آیند.

 

بازار تهران

بازار قدیمی تهران، بین خیابان مولوی و خیام قرار گرفته است. این بازار یکی از مهمترین مرکزهای تجاری و بازرگانی تهران است که بناهای تاریخی مثل مسجد امام و مسجد جامع را در خود جای داده است. از سوی دیگر فضای سنتی و معماری های قدیمی ایرانی، زیبایی خاصی به این بازار بخشیده اند. اگر قصد گردش در تهران را دارید، حتما از بازار بزرگ قدیمی تهران دیدن کنید.

 

برج میلاد

برج میلاد شاخص ترين ساختمان شهر تهران با ارتفاع 435 متر ششمین برج بلند تلويزيوني و مخابراتي دنيا در نوع خود است.

برج ميلاد تهران آسمان خراشي چند منظوره است كه در شمال غربي تهران قرار دارد . برج ميلاد بلندترين برج ايران ، ششمین برج مخابراتي جهان به شمار مي آيد . ساختمان راس برج با 12 هزار مترمربع زيربنا از نظر وسعت كاربري در ميان تمامي برج هاي دنيا مقام نخست را دارد .

رج ميلاد تهران به خاطر ارتفاع بلند و شكل ظاهري متفاوتش تقريباً از كليه نقاط شهر تهران قابل رويت است و از اين رو يكي از نمادهاي پايتخت ايران به شمار مي آيد.

ساخت اين برج در زمستان سال 1376 خورشيدي با نام برج يادمان به زمين خورد و در سال 1380 خورشيدي به مناسبت يكصدمين زاد روز امام خميني ( ره ) بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران به برج ميلاد تهران تغيير نام داد.

 

برج آزادی

برج آزادی یکی از نمادهای شهر تهران است که در سال 1349 خورشیدی به دست معمار ایرانی، حسین امانت ساخته شد.

میدان آزادی بزرگترین میدان شهر تهران است که این برج را در خود جای داده است. میدان آزادی به شکل بیضی ساخته شده‌است و در حاشیه‌ آن دو مسیر سواره ‌رو که در برخی از بخش‌ها به صورت زیرگذر ساخته‌شده، قرار گرفته‌است. در فضای میان بنای برج آزادی و مسیرهای پیرامون میدان نیز باغچه‌های چمن‌کاری شده، به صورت شش ضلعی ساخته شده‌است.

مساحت میدان آزادی 50000 مترمربع است که پس از میدان نقش جهان با مساحت 89600 مترمربع، بزرگ‌ترین میدان ایران است.

نقشه میدان آزادی از سقف مسجد شیخ‌ لطف ‌الله اقتباس شده، تنها به جای یک دایره، در اینجا دو بخش از دو بیضی با کانون‌های متفاوت وجود دارند.در محوطه زیرین میدان آزادی چندین سالن نمایش، نگارخانه، کتابخانه  و موزه قرار دارد.

 

پارک جمشیدیه

بوستان جمشیدیه با مساحتی حدود 10 هکتار در انتهای خیابان شهید باهنر (نیاوران)، تهران واقع شده است. پارک جمشیدیه مرتفع ترین پارک تهران با فضای کوهستانی و مسیرهای سنگ فرش شده، دارای دریاچه، آبشار مجاور و نیز آب نماهای سنگی است، این پارک دارای چهار در ورودی است. این بوستان در میان دیواره‌های سنگی کوه کلک چال‌، باغ دولو، خیابان جمشیدیه و جاده کلک چال قراردارد و فاصله آن از خیابان نیاوران 1800 متر است‌. از داخل این پارک می توان به دامنه های کلک چال رفته و از این مسیر کوه پیمایی تا برج کلک چال ادامه مسیر داد.

از ویژگی های منحصر به فرد بوستان جمشیدیه وجود کفپوش های سنگی ناهمواری است که طبیعت بوستان های جنگلی را تداعی می نماید.

 

قله توچال

توچال به معنی چال آبگیر و دریاچه‌ی کوچک است. از آنجایی که قله‌ی توچال در کنار دریاچه از یخ طبیعی قرار دارد، آن را بدین نام خوانده‌اند.

این قله در شمال تهران و به ارتفاع 3962 متر می‌باشد که بخشی از دامنه رشته‌کوه‌های البرز است.  کوهستان توچال دارای امکاناتی نظیر تله کابین، پیست اسکی و هتل می باشد.

دامنه جنوبی توچال مجاور با شهر تهران و بلندترین نقطه شهر تهران محسوب می شود که به بام تهران شهرت دارد. قله توچال یکی از پر رفت آمدترین و پرخطرترین قله های کشور ایران است.

 

پل طبیعت

طبیعت، یک پل سه طبقه غیر خودرویی و در اصل پیاده رو است که در مهر ماه سال 93 بر فراز بزرگراه مدرس راه اندازی شد. پل طبیعت بزرگترین پل غیر خودرویی ایران است که طول آن به 300 متر می رسد. این پل بوستان آب و آتش در غرب اراضی عباس آباد رو به بوستان طالقانی در شرق متصل می کند. همچنین عده ای بر این باورند که پل طبیعت، نماد جدیدی برای شهر تهران به حساب می آید. برای ورود به پل طبیعت، بهتر است ابتدا وارد پارک آب و آتش شده و سپس از روی پل عبور کنید؛ امروزه این پل به یکی از مکان های گردشگری تهران تبدیل شده است.

 

موزه‌ی ملی ایران

موزه‌ی ملی ایران متشکل از موزه‌ی ایران باستان که گنجینه‌ی آثار تاریخی ایران پیش از اسلام، از دوران پیشاتاریخی تا پایان ساسانیان، است و موزه دوران اسلامی است. این موزه که معماری‌ای به سبک معماری ساسانیان دارد، به تقلید از تاق کسرا یا ایوان مدائن، توسط معمار فرانسوی، آندره گدار، طراحی شد و در سال 1316 گشایش یافت. در طبقه‌ی بالای موزه ایران باستان آثار ایران پیشاتاریخ و در طبقه‌ی پایین آثار به جا مانده از ایران از پیدایش تاریخ تا ظهور اسلام به نمایش درآمده است. در سال 1375 موزه‌ی دیگری به این موزه الحاق شد که با نام موزه دوران اسلامی شناخته می‌شود و در محوطه‌ی موزه ملی ایران قرار دارد.

آثار بسیار مهمی در این موزه به نمایش درآمده‌اند که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به آثار تمدن ایلام که در چغازنبیل یافت شده، مانند پیکره گاو و کتیبه، آجرنوشته‌ها و لوله‌های شیشه‌ای اشاره کرد. این لوله‌های شیشه‌ای که در چغازنبیل یافت شده‌اند از قدیمی‌ترین نمونه‌های یافت‌شده‌ی شیشه در ایران هستند. آثار برجسته‌ای نیز از دوره‌ی هخامنشی و ساسانی در این موزه وجود دارند که از جمله‌ی مهم‌ترین آثار این دوره‌ها هستند.

 

موزه هنرهای معاصر

موزه هنرهای معاصر تهران یکی از سرشناس‌ترین موزه‌های ایران است. این موزه در سال 1356 خورشیدی  در گوشه غربی بوستان لاله در امیرآباد تهران بنا شد. بنای موزه در سبک معماری مدرن و با الهام از بادگیرهای کویری ایران طراحی کرد.

موزه هنرهای معاصر تهران شامل جامع‌ترین و مهم‌ترین گنجینه‌های هنر مدرن در خارج از اروپا و آمریکای شمالی و مالک یکی از 5 تا 10 مجموعه مهم هنر نوگرا در دنیاست. این موزه دارای کارهای مهمی از جنبش‌های هیجان‌نمایی انتزاعی، پاپ آرت، مینی‌مالیسم، مفهومی، و فوتورئالیسم است. در گنجینه دائمی موزه بیش از 3000 اثر ارزشمند از نخبگان هنرهای تجسمی نگهداری می‌شود که نزدیک به 400 عدد از آن‌ها، دارای ارزش استثنایی هستند. از جمله آثار مهم موزه، می‌توان به کارهای بسیار شاخصی از گوگَن، رُنوار، پیکاسو، ماگریت، ارنست، پولاک، وارهول، لُویت، و جاکومتی اشاره کرد. موزه هنرهای معاصر تهران همچنین مالک مجموعه بسیار مهم و جامعی از هنر نوگرا و معاصر ایران است.

میانگین قیمت آثار این گنجینه حدود 5 میلیارد دلار قیمت‌گذاری شده؛ اما بعضی‌ها تا 10 میلیارد دلار هم تخمین زده‌اند.

 

کاخ گلستان

کاخ گلستان، نام مجموعه‌ای از بناهای تاریخی است که در میدان ارگ تهران قرار دارد. بناهای این کاخ در زمان های مختلف ساخته و تکمیل شده اند. این مجموعه، از نظر معماری، جذب گردشگر و ارزش آثار هنری و تاریخی که در آن قرار دارد، یکی از مهم ترین بناهای تاریخی کشور بوده که در تمام طول سال شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی پرشماری است. کار ساخت این بنا از زمان شاه عباس صفوی آغاز و در زمان کریمخان زند با اضافه شدن دیوان خانه به آن به طور کامل تغییر یافت.

کاخ گلستان از بخش های مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از: تالار سلام، تالار آیینه، ایوان تخت مرمر، خلوت کریمخانی، چادرخانه، تالار سفره خانه، تالار برلیان، عمارت بادگیر، تالار الماس، عمارت خوابگاه، کاخ شمس‌العماره و کاخ ابیض.

 

 

مشهد

مشهد کلان‌شهری در شمال شرقی ایران و مرکز استان خراسان رضوی است. این شهر در زمان افشاریان، پایتخت ایران بود. مشهد با 351 کیلومتر مربع مساحت، دومین شهر پهناور ایران بعد از تهران است. براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 این شهر با 3٬001٬184 تن جمعیت، دومین شهر پرجمعیت ایران پس از تهران است. این شهر به واسطه وجود حرم علی بن موسی الرضا، هشتمین امام مذهب شیعه، سالانه پذیرای بیش از 27 میلیون زائر از داخل و دو میلیون زائر از خارج از کشور است.

 

حرم حضرت علی ابن موسی الرضا سلام الله علیه

حرمِ امام رضا علیه السلام که در مرکز شهر مشهد در استان خراسان رضوی ایران واقع است، نزد شیعیان امامی به‌عنوان «حرم» و مکانی مقدس گرامی داشته می‌شود.

حرم امام رضا علیه السلام مجموعه‌ای است با کانونِ آرامگاهِ علی بن موسی الرضا سلام الله علیه که دیگر مسجدها، آرامگاه‌ها، رواق‌ها، صحن‌ها، کتابخانه و موزه‌ها را دربرمی‌گیرد. مسجد بالاسر و مسجد جامع گوهرشاد از مهم‌ترین بناهای پیوسته به آن هستند. دیرینگی کهن‌ترین بخش‌های این حرم به دهه 610 ه‍.ق می‌رسد. از دوره تیموریان هم‌زمان با نوسازی بسیاری از بناهای کهن خراسان در طوس، هرات و نیشابور، به این مکان نیز توجه ویژه‌ای شد. بسیاری از ساختمان‌های این حرم از دوره صفویان به‌ویژه روزگار شاه طهماسب صفوی به‌جا مانده‌است. وسعت حرم در طول این بازسازی‌ها از 12 هزار مترمربع در گذشته به مساحت کنونی آن در حدود یک میلیون متر مربع رسیده‌است که آن را تبدیل به یکی از بزرگترین اماکن مذهبی جهان کرده‌است. مناره یا گلدسته از مهم‌ترین بناهای معماری است که جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ معماری و آداب اجتماعی ایران دارد، بنابراین پیش از آن‌که مناره‌ها به‌منظور اذان‌گفتن در کنار مساجد ایجاد شود، به‌عنوان برج‌های راهنما و برای هدایت مسافران ایجاد می‌شده‌است.

 

مسجد گوهرشاد

مسجد گوهرشاد مشهد یکی از مهم ترین آثار باستانی مشهد و صنعت معماری ایران اسلامی است که مورد علاقه زائران و مجاوران است و به عنوان یکی از جاذبه های مذهبی تاریخی و فرهنگی مورد توجّه و بازدید باستان شناسان، جهانگردان و دیگر علاقه مندان است.

مسجد گوهرشاد، وسیع‌ترین مسجد در مجموعه آستان قدس رضوی است و مساحت صحن آن 2850 مترمربع است. این صحن از نظر قدمت، کهن‌ترین صحن است و در جنوب حرم مطهر امام رضا احداث شده است. بانو گوهرشاد از زنان نامدار عصر تیموری بود که بسیار مورد توجه امیر وقت قرار داشت و در امور مملکتی مشورت داده می شد. نام وی در دو محل از بنای مسجد، یکی در بالای در ورودی ایوان دارلسیاده و دیگری در کتیبه ایوان مقصوره با خط زیبای شاهزاده بایسنقر میرزا با کاشی معرق به‌عنوان بانی مسجد نگاشته شده و به یادگار مانده است.

معمار مسجد گوهرشاد قوام‌الدین بن زین‌الدین شیرازی، معمار معروف عصر تیموری بود. معماری مسجد برگرفته از شیوه اسلامی-ایرانی است و در ساخت آن از آجر و گچ استفاده شده است. مسجد گوهرشاد دارای یک صحن، چهار ایوان و یک گنبد فیروزه ای و دو گلدسته زیبا و 7 شبستان است و به جهت قدمت تاریخی، سبک معماری و زیبایی‌های هنری یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی مشهد و صنعت معماری ایران اسلامی است که زائران زیادی را به سمت خود می‌کشد.

گنبد مسجد گوهرشاد

مسجد گوهرشاد یکی از جاذبه‌های تاریخی-فرهنگی و مذهبی است که بسیار مورد علاقه جهانگردان و متخصصین معماری و تاریخ و هنر است. با اینکه ششصد سال از تاریخ ساخت مسجد می‌گذرد، اما استحکام و ماندگاری مسجد نشان از عظمت و قدمت آن می‌دهد. مسجد بارها در دوره‌های مختلف تاریخی که جنگ در مشهد بود، مثل حمله ازبکان، آسیب دید، اما توسط شاه عباس صفوی تعمیر شد. در دوره‌های بعد نیز مسجد به دلیل وقوع زلزله در مشهد، آسب دید که در دوره قاجار مورد مرمت قرار گرفته و آسیب‌های آن برطرف شد. این مسجد از لحاظ بنا و کاشی‌کاری ممتاز است و تمام در و دیوارهای آن مزین به اسماء جلاله، آیات قرآنی، احادیث و شعر، مدح ائمه اطهار است و با خط ثلث، نستعلیق، کوفی و بنایی خطاطان بزرگ مثل بایسنقر و امامی اصفهانی ترمیم شده است. تصویر زیر مربوط به بخشی از کاشی‌کاری‌های مسجد است.

 

آرامگاه فردوسی

ابوالقاسم فردوسی توسی، شاعر حماسه سرای ایرانی است که در سال ۳۲۹ هجری قمری در توس خراسان متولد شد و در سال ۴۱۶ هجری قمری در گذشت. به عقیده بسیاری از کارشناسان، وی را می توان بزرگترین سراینده پارسی‌گو دانست که موفق شد در مدت زمان زندگی اش به یکی از بزرگترین کارها دست بزند و شاهنامه را بسراید.

آرامگاه فردوسی، مکانی است که خاکش پیکر حکیم ابوالقاسم فردوسی را به آغوش کشیده و تا به امروز یاد این شاعر را جاوید نگاه داشته است. این مکان با فضای بسیار زیبا و چشم نوازش میزبان گردشگران بسیاری از داخل و خارج از کشور است و بسیاری را از راه های دور و نزدیک به سوی خود می کشاند. این آرامگاه در 28 کیلومتری غرب روستای پاژ، زادگاه فردوسی قرار دارد و از 12 فروردین سال 1342 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

حکیم عمرخیام

حکیم ابوالفتح عمرابن خیام نیشابوری منجم، ریاضیدان، دانشمند و متفکر بزرگ، در اوایل قرن پنجم هجری تولد یافت. اگرچه مقام علمی خیام خیلی بالاتر از مقام ادبی او در نظر گرفته می‌شود، اما شهرت وی بیشتر به‌واسطه وجود رباعیات حکیمانه او است. آرامگاه حکیم، ابوالفتح عمرابن خیام نیشابوری، یکی از نقاط دیدنی و زیبای شهر نیشابور استان خراسان رضوی محسوب می‌شود. این مکان که هر ساله مورد بازدید شمار زیادی از دوستداران و گردشگران داخلی و خارجی قرار می‌گیرد، در جنوب شرقی شهر نیشابور و در انتهای خیابان خیام واقع شده است. مجموعه خیام، موزه و آرامگاه از باغ‌های دیدنی در ایران معاصر است و مجموعه‌ای از کتابخانه، موزه و مهمانخانه را داراست.

 

روستای پلکانی کنگ

روستای پلکانی کنگ در 19 کیلومتری غرب طرقبه و 29 کیلومتری مشهد قرار دارد و آخرین روستا در محور دره رودخانه کنگ می‌باشد که از طریق یک جاده آسفالته به روستای نغندر و سپس شهر طرقبه و از آنجا به شهر مشهد مرتبط می‌شود و ماسوله‌ای دیگر را از دوران قبل از اسلام به نمایش می‌گذارد.

قدمت “کنگ” که به ماسوله خراسان شهرت دارد به پیش از اسلام باز می گردد؛ این روستای تاریخی با معماری پلکانی و چهره‌ای شکست خورده و تکیده در آینه صاف و بی آلایش سرزمین آفتاب رخ می‌نماید.

 

پارک های آبی مشهد

شهر مشهد بدلیل وجود حرم مطهر امام رضا علیه السلام و همچنین جاذبه های گردشگری مختلفی که دارد، سالانه پذیرایی گردشگران و مسافرین زیادی از اقصی نقاط ایران و جهان می باشد. از این رو مسئولین حوزه گردشگری شهر مشهد، راهکارهای متنوعی را برای جلب رضایتمندی گردشگران به کار گرفته اند.

در سالهای اخیر در شهر مشهد و با همت مسئولین گردشگری و سرمایه گذاران خصوصی در بخش پارک های آبی مشهد، چهار پارک آبی سرپوشیده و مجهز با نام های ” سرزمین موج های آبی” ، ” پارک ساحلی آفتاب ” ، ” پارک آبی ایرانیان ” و ” موج های خروشان ” ساخته شده است که این چهار پارک آبی جذاب روزانه میزبان تعداد زیادی از مسافرین و مجاورین شهر مشهد میباشند.

شهر مشهد با دارا بودن این چهار پارک آبی،رتبه اول در تعداد پارک آبی در منطقه خاورمیانه دارد و بعد از شهر مشهد، شهرهای دبی امارات متحده عربی، تهران، کرج، شارجه امارات و غزه فلسطین در رده های بعدی جای دارند. لازم به ذکر است که همگی مجموعه های یاد شده در امارات و فلسطین بصورت روباز میباشند.

سرزمین موج های آبی مشهد

سرزمین موج های آبی که بعنوان بزرگترین پارک آبی سرپوشیده خاورمیانه شناخته شده است، اولین پارک آبی سرپوشیده در سطح ایران و خاورمیانه میباشد و یکی از پارک های آبی مشهد است. سرزمین موج های آبی مشهد در زمینی به مساحت 8460 متر مربع و با زیربنای 23000 متر مربع در سال 1386 ساخته و افتتاح شد و از حیث زیربنا، تجهیزات، تنوع و تعدد امکانات و بازی های آبی، در رده بهترین پارکهای آبی دنیا جای دارد.

در سرزمین موج های آبی امکانات و تفریحات متعدد آبی وجود دارد که یکی از این امکانات سرسره ” تاپسی توروی ” آن میباشد که در سال 2010 میلادی بعنوان بهترین سرسره آبی جهان از طرف انجمن پارک های آبی جهان انتخاب شد.

پارک ساحلی آفتاب مشهد

پارک ساحلی آفتاب که بعنوان بزرگترین پارک آبی طبقاتی جهان شناخته شده میباشد، یکی دیگر از پارک های آبی مشهد است که در زمینی به مساحت 4000 متر مربع و زیربنای 15000 متر مربع و بعنوان دومین پارک آبی مشهد در سال 1390 به بهره برداری رسید.

پارک ساحلی آفتاب که دارای هفت طبقه میباشد، از لحاظ زیربنا و تعداد طبقات بزرگترین پارک آبی طبقاتی دنیا بشمار می رود و دارای امکانات و خدمات متنوعی میباشد و یکی از ویژگی های منحصر به فرد پارک ساحلی آفتاب، استفاده همزمان بانوان و آقایان از این مجموعه میباشد. بروی پشت بام پارک ساحلی آفتاب مکانی برای گرفتن حمام آفتاب برای بانوان ساخته شده است که یکی از جذابیت های این مجموعه به شمار میرود.

برای اولین بار در سطح منطقه خاورمیانه، استخر نمک اسپوتا با خواص درمانی و لایه برداری پوست در پارک ساحلی آفتاب ساخته شده است که میهمانان این مجموعه آبی میتوانند از آن استفاده نمایند.

 

 

اصفهان

اِصفَهان شهری در مرکز ایران است. این شهر مرکز استان اصفهان است و سومین شهر پهناور و سومین شهر پرجمعیت ایران پس از تهران و مشهد است.

مکان های دیدنی اصفهان بسیار زیاد هستند. اصفهان “نصف جهان” لقب گرفته. یعنی به اندازه‌ای جاذبه‌های تماشایی، کم‌نظیر و برجسته دارد که زیبایی‌های نیمی از جهان را به تنهایی درون خود جای داده است.

اصفهان پیشینه تاریخی درازی دارد و اغلب جاذبه‌هایی تاریخی آن از دوران صفویه، یعنی حدود قرن 16 میلادی به یادگار مانده است. این جاذبه‌ها به اندازه‌ای در تاریخ جهانی ارشمندند که شماری از آن‌ها در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند و شهرت جهانی دارند.

 

میدان امام (نقش جهان)

يكي از زيباترين ميدانهاي جهان به طول حدود 512 متر و عرض 160 متر است كه در اطراف آن اطاق هائي در دو طبقه با يك اندازه و شكل احداث شده است. تعداد چهار اثر تاريخي بي نظير در اطراف ميدان قراردارد. عمارت عالي قاپو ـ مسجد امام ـ مسجد شيخ لطف اله و سر درب بازار قيصريه، در وسط ميدان اصلي، زمين و دو دروازه سنگي چوگان بوده است. ميدان امام امروزي يكي از مراكز خريد صنايع دستي و همچنين محل برگزاري بسياري از مراسم ملي و مذهبي مي باشد.

 

مسجد امام  اصفهان

در جبهه جنوبي ميدان نقش جهان ـ (ميدان امام) ـ يكي از زيباترين مساجد جهان اسلام قراردارد كه به دستور شاه عباس اول، توسط استاد علي اكبر اصفهاني احداث گرديده است. در مرحله اول سردرب اصلي و جلوخان ورودي با دو مناره خارجي مسجد ساخته مي شود. درب مسجد با ورقهاي نقره و طلا تزئين گرديده و مربوط به دوره شاه صفي، جانشين شاه عباس اول است. در داخل مسجد يك حياط اصلي و مركزي، با چهار ايوان و دو حياط فرعي جانبي قراردارد. گنبد خانه جنوبي به صورت دو پوش اجرا گرديده و فضاي بين اين دوگنبد حدود 12 متر ارتفاع دارد. ارتفاع گنبد خارجي از كف مسجد 50 متر مي باشد. كتيبه هاي مسجد، توسط خطاطان و خوشنويسان معروف دوران صفويه مانند: عليرضا عباسي، عبدالباقي تبريزي، محمدصالح اصفهاني و محمدرضا امامي مزين شده است. تمام سطوح جرزها و ديوارها و گنبد و مناره ها و طاق نماهاي داخلي و خارجي مسجد از كاشيهاي هفت رنگ و مرعق پوشيده شده است. نقوش اين كاشي كاريها (گل و بوته ها) به صورت مجرد و رمزي ظاهر مي شود.

 

 عمارت عالي قاپو اصفهان

اين كاخ در قرن يازدهم هجري در شش طبقه احداث شده است. هر طبقه تزئينات هنري خاصي را دارا مي باشد. از قسمتهاي مهم اين كاخ، ايوان طبقه سوم، حوض مسي در ا“ و تالار پذيرائي همين طبقه كه با زيباترين نوع نقاشي و گچ بري تزئين شده است. تالار موسيقي طبقه ششم و تزئينات گچبري بي نظير آن و اغلب كارهاي هنري به وسيله رضا عباسي هنرمند مشهور آن دوران انجام شده است.

 

مسجد شيخ لطف اله اصفهان

در ضلع شرقي ميدان امام (نقش جهان) مسجدي قراردارد كه در زمان شاه عباس اول صفوي، هنگام احداث ميدان و همراه با بناهاي اطراف آن به منظور محل عبادت و حوزه تدريس مرحوم شيخ لطف اله، كه از علما و روحانيون بزرگ جبل عامل در لبنان بوده، ساخته شده است. ساختمان مسجد در سال 1011 هـ .ق آغاز و در سال 1028 به پايان رسيده است. اين مسجد داراي يك شبستان زيرزميني است كه كف گنبدخانه را از سطح زمين بالاتر قرارداده است. به خاطر استفاده هاي خاص علمي ـ مذهبي از اين مسجد، نيازي به احداث حياط و مناره نبوده است. گنبد بر روي هشت طاق جناغي قرار گرفته و لبه اين طاقها با كاشيهاي پيچ به رنگ فيروزه، تزئين يافته است.

 

كاخ هشت بهشت

اخ هشت بهشت در ميان باغ بلبل، داخل مجموعه دولتخانه دوره صفوي در زمان حكومت شاه سليمان ساخته شده است. موقعيت ممتاز باغ و عمارت هشت بهشت به گونه اي بوده كه ورودي هاي باغ از كليه اضلاع آن انجام مي گرفته است. در جنوب باغ هشت بهشت در زمان شاه سلطان حسين ، مجموعه مدرسه و كاروان سرا و بازارچه احداث گرديده است.

نام هشت بهشت عمدتاً در اصطلاح زمان خود ، به معناي هشتي يا ورودي بهشت بوده است. عمارت هشت بهشت در دو طبقه و بر روي يك كرسي با ازاره سنگي ساخته شده و تركيب احجام و فضاهاي معماري به گونه اي ماهرانه و متناسب انجام گرفته است. در وسط ساختمان، فضاي اصلي و مركزي قرار دارد كه در پلان به صورت هشت ضلعي است. ارتباط دو طبقه از طريق دو دستگاه راه پله انجام مي گيرد كليه سطوح ايوانهاي هشتي مركزي، اتاقها و راهروها، با سبكهاي متنوعي تزيئن شده است. از جمله خصوصيات منحصر به فرد اين عمارت، حوض مرواريد و آبشار ايوان جنوبي است كه آب آن از حوض فوقاني تأمين شده است.

 

پل خواجو

در قسمت شرق رودخانه زاينده رود و پل خواجو از آثار دوره صفويه در سال 1060 هجري، مصادف با زندگي شاه عباس دوم احداث شده است. پل خواجو در طراحي قديم براي چندين منظور در نظر گرفته شده است. قسمت فوقاني براي حركت سريع و عبور كالسكه ها و چهارپايان بوده در حالي كه بخش تحتاني عمدتاً براي حركت آرام و توقف و تأمل عابرين پياده بوده است. قسمت زيرين تماماً از سنگ و ملات ساروج ساخته شده و دهانه هاي عبور آب به صورت بند با تخته هاي قطور چوبي قابل كنترل بوده و با بستن كامل دهانه ها سطح آب در قسمت غربي پل بالا آمده و درياچه كوچكي را به وجود مي آورد. در سمت شرقي، پلكانهاي سنگي انسان را تا حد تماس با آب به پائين هدايت مي كند. ضمن اينكه اين پلكانها خود محلي براي نشستن و لذت بردن از مناظر طبيعي مي باشد. در قسمت مركزي پل، عمارت بيگلربيگي در طبقه فوقاني و در دو طرف راهروي پل براي پذيرائي و تشريفات رسمي ساخته شده است كه اطاقهاي آن در دوره هاي مختلف با نقوش رنگ طلائي تزئين گرديده است.

 

سي وسه پل

زماني كه اصفهان به عنوان مركز حكومت دولت صفويه انتخاب مي گردد، جهت گسترش شهر به طرف جنوب متمايل مي شود و عنصر مهم شهرسازي در آن طرح، محور چهار باغ بوده كه از دروازه دولت به سوي جنوب احداث مي گردد و حدود شش كيلومتر طول آن بوده است. اين خيابان الزاماً از رودخانه عبور مي نمايد و بدين جهت معماران آن زمان، پل الهورديخان را كه به سي و سه پل معروف مي باشد بر روي  زاينده رود و منطبق بر محور چهارباغ ايجاد مي نمايند. زمان احداث پل درحد فاصل سالهاي 1008 تا1011 هجري قمري بوده و طول آن سيصد متر و عرض آن 14 متر مي باشد. اين پل از معماري بسيار زيبا و متناسب برخوردار است، نظم طولاني دهانه هاي آن، ابهت و وقار خاصي در آن به وجود آورده است.

 

کليسا و موزه وانك

در قرن يازدهم هجري، تعدادي از ارامنه ساكن در ارمنستان فعلي به اصفهان منتقل گشته و در دهكده اي در جنوب غرب اصفهان سكونت داده شدند. نام آن دهكده را جلفا گذاشتند. پادشاهان صفوي براساس فراميني كه صادر كردند، آزادي هاي مذهبي براي آنها را تضمين نمودند و اين اقليت ارامنه را مورد حمايت قراردادند. در بين ساكنان جلفا، تجار و افرادي كه دانش فني آن دوران را دارا بودند، وجود داشتند. با كمك و مساعدت تجار ارمني چند كليسا از جمله كليساي وانك احداث گرديد. اكنون جلفا بخشي از شهر اصفهان محسوب مي گردد. كليساي وانك يكي از زيباترين كليساهاي ايران است كه داراي آميخته اي از معماري ايراني و اروپائي مي باشد. داخل كليسا تزئينات هنري از جمله گچبري، نقاشي و طلاكاري وجود دارد. در كنار كليسا، موزه با ارزشي وجود دارد كه در آن تابلوهاي نفيس نقاشي، كتب خطي و ساير اشيا نفيس هنري ديده مي شود.

 

آتشــگاه اصفهان

كوه آتشگاه در 7 كيلومتري غرب اصفهان در همان مسير منارجنبان قراردارد. ارتفاع اين كوه حدود 1680 متر از سطح دريا است. در زمان ساسانيان يك آتشكده در بالاي اين كوه احداث شده است. ساختمان از خشت هاي بسيار بزرگ و ضخيم ساخته شده است. جايگاه و محل روشن نگه داشتن آتش هنوز در بين خرابه هاي بالاي كوه ديده مي شود و اين بنا يكي از معدود بناهاي مربوط به دوران قبل از اسلام است.

 

منـارجـنـبــان

منارجنبان يكي از آثار تاريخي مشهور ايران است كه در 5 كيلومتري غرب اصفهان در جاده اصفهان به نجف آباد قراردارد. ساختمان داراي يك ايوان و دو مناره است. قبر عبداله اين محمد ابن محمود يكي ازچهره هاي شاخص قرن 8 هجري در اين بنا قراردارد. احداث اين بنا همزمان با دوران حكومت ايلخانيان مغول مي باشد. اين بنا از نقطه نظر معماري، داراي ارزش فراواني است. يكي از ويژگيهاي اين بنا اين است كه اگر يكي از مناره ها تكان داده شود، مناره دوم و تمام ساختمان تكان و حركت بسيار محسوس دارد. ارتفاع ايوان از سطح زمين 10 متر و ارتفاع مناره ها 5/17 متر مي باشد. مسئله بسيار مهم اين است كه اين بنا را براي تكان دادن نساخته اند وتكان دادن زياد آن موجب ويراني بنا مي گردد.

 

 بازار قيـصـريه اصفهان

سردرب قيصريه در شمال ميدان امام (نقش جهان) ساخته شده است. اين سردرب، يكي از زيباترين نقاشي هاي مربوط به دوران صفويه را نشان مي دهد . از اين سردرب ، وارد يكي از زيباترين بازارهاي جهان مي شويم . اين بازار در دوران صفويه مركز فروش كالاهاي گران قيمت بوده است و نمايندگان شركتهاي خارجي در اين مكان داراي حجره هائي بوده اند. بازار اصفهان يكي از بزرگترين بازارهاي ايران است كه داراي قسمتهاي مختلف مي باشد و در هرقسمت كالاهاي خاصي را به فروش مي رسانند . براي مثال قسمت صنايع دستي، طلا و نقره، قالي، كفش و غيره. بازديد از همه قسمتهاي بازار ساعتها به طول مي انجامد.

 

 

شیراز

شیراز یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان فارس است. شهر تمدن و فرهنگ، دارای جاذبه های گردشگری فراوانی است. در این میان برخی جاذبه های توریستی شیراز طبیعی و فرهنگی اند و برخی دیگر آن ها تاریخی و مذهبی اند که همین امر می تواند انگیزه ای برای سفر گردشگران با انگیزه های مختلف به این شهر شعر و ادب باشد. شیراز به سبب جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی فراوان، همواره گردشگران بسیاری را به سوی خود فرا می‌خواند.

بازار وکیل

یکی از دیدنی ترین مکان های گردشگری شیراز، بازار وکیل است که از دوران زندیه به جا مانده است. این بازار همچنان از مراکز خرید اصلی شهر به حساب می آید و افراد زیادی برای خرید به این محل می روند. بازار وکیل به دستور کریم خان زند ساخته شد، این بازار که در کنار حمام و مسجد وکیل قرار دارد مجموعه گردشگری گرانبهایی را به وجود دارد که گردشگران زیادی در سفر به این شهر از این سه جاذبه تاریخی عصر زندیه دیدن می کنند.

بازار از مصالح گچ، آهک و آجر ساخته شده و ستون های آن که از جنس سنگ تراشیده است باعث شده که این بازار از محکم ترین بناهای عصر زندیه باشد. معماری این بازار مثل بازار لار و بازارچه اصفهان است اما عرض بازار وکیل از دیگر بازارها بیشتر است. بازار، پنج درب بزرگ دارد که در چهار طرف آن قرار گرفته است. در گذشته، ارتفاع سقف چهارسوق بازار 11 متر بود اما بعد از اینکه در کف آن خاک ریزی انجام شد ارتفاعش به 10 متر رسید. قبلا در زیر سقف چهار سوق حوض مرمر وجود داشت اما الان این حوض از بین رفته است. در زیر سقف این بازار دریچه ها و روزنه هایی قرار دارد که نور و هوای کافی را به درون حجره های آن می رساند.

 

باغ ارم

باغ ارم یکی از زیباترین باغ‌های ایران است که سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. تنوع گیاهان در آن به اندازه‌ای است که در حال حاضر به عنوان یک باغ گیاه‌شناسی در اختیار دانشگاه شیراز قرار گرفته است.

این ساختمان در زمان قاجاریه و باتقلید از سبک معماری زندیه ساخته شده‌است. این عمارت از نظر معماری، نقاشی، کاشی کاری و گچ بری از شاهکارهای معماری زمان قاجار است. این عمارت، از سه طبقه، با تزئینات فراوان تشکیل شده‌است. اتاق‌های طبقه زیرین که تقریباً زیرزمین هستند، محلی است برای استراحت در روزهای گرم تابستان. تزئینات این اتاق‌ها، کاشی‌کاری‌های رنگین است. دو طبقه بالایی دارای ستون‌هایی است که از تخت جمشید الهام گرفته شده‌اند.

 

حافظیه

حافظیه که به خاطر قرار گرفتن آرامگاه حافظ در آن به این نام معروف شده است، در واقع یک مجموعه قبرستان در بخش جنوبی دروازه‌ی معرف شیراز، دروازه قرآن است. حافظ که شخصیتی جهانی دارد هر سال گردشگران داخلی و خارجی زیادی را برای بازدید به سمت این مجموعه می‌کشاند. اما امروزه حافظیه فقط به آرامگاه حافظ محدود نمی‌شود و بخش‌های مختلفی دارد که از معماری و فضای سبزی بسیار زیبایی بهره می‌برند.

 

سعدیه

آرامگاه سعدی معروف به سعدیه محل دفن سعدی، شاعر برجسته پارسی‌گوی است. این آرامگاه در انتهای خیابان بوستان و کنار باغ دلگشا در دامنه کوه در شمال شرق شیراز قرار دارد. این مکان در ابتدا خانقاه سعدی بوده که وی اواخر عمرش را در آنجا می‌گذرانده و سپس در همان‌جا دفن شده‌است.

در پشت باغ دلگشا و نرسیده به آرامگاه سعدی در خیابان اصلی آبشار مصنوعی بسیار زیبایی وجود دارد که مسافران و گردشگران قبل از ورود به آرامگاه سعدی ساعتی را در کنار آن به تفریح و استراحت و کوه نوردی می پردازند که دیدن آن خالی از لطف نیست.

 

تخت جمشید

تخت جمشید یا پارسه  نام یکی از شهرهای باستانی ایران است که طی سالیان، پیوسته پایتخت باشکوه و تشریفاتی پادشاهی ایران در زمان امپراتوری هخامنشیان بوده‌است. در این شهر باستانی کاخی به نام تخت جمشید وجود دارد که در دوران زمامداری داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر اول بنا شده‌است و به مدت حدود 200 سال آباد بوده‌است. این مجموعه در شمال شهرستان مرودشت، شمال استان فارس جای دارد.

بنیانگذار تخت جمشید داریوش بزرگ بود، البته پس از او پسرش خشایارشا و نوه‌اش اردشیر یکم با گسترش این مجموعه به گسترش آن افزودند. بسیاری از آگاهی‌های موجود که در مورد پیشینه هخامنشیان و فرهنگ آن‌ها در دسترس است به خاطر سنگ‌نبشته‌ها و گل نوشته‌هایی است که در این کاخ‌ها و بر روی دیواره‌ها و لوحه‌ها آن حکاکی شده‌است.

باور تاریخ‌دانان بر این است که اسکندر مقدونی سردار یونانی در 330 پیش از میلاد، به ایران حمله کرد و تخت جمشید را به آتش کشید و احتمالاً بخش عظیمی از کتاب‌ها، فرهنگ و هنر هخامنشی را با این کار نابود نمود. بااین‌حال ویرانه‌های این مکان هنوز هم برپا است و باستان‌شناسان از ویرانه‌های آن نشانه‌های آتش و هجوم را بر آن تأیید می‌کنند.

این مکان تاریخی از سال 1979 یکی از آثار ثبت شده ایران در میراث جهانی یونسکو است.

 

نقش رستم

نقش رستم نام مجموعه‌ای باستانی در روستای زنگی‌آباد واقع در شمال شهرستان مرودشت استان فارس ایران است که در فاصله 6 کیلومتری از تخت جمشید قرار دارد. این محوطه باستانی یادمان‌هایی از عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان را در خود جای داده‌ است و از حدود سال 1200 پیش از میلاد تا 625 میلادی همواره مورد توجه بوده‌ است زیرا آرامگاه چهار تن از پادشاهان هخامنشی، نقش برجسته‌های متعددی از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای کعبه زرتشت و نقش‌برجسته ویران‌ شده‌ای از دوران عیلامیان در این مکان قرار دارند و در دوره ساسانی، محوطه نقش رستم از نظر دینی و ملی نیز اهمیت بسیار داشته‌ است.

 

نقش رجب

نقش رجب جایگاه یکی از آثار ارزشمند حجاری باستانی ایرانست. این محل در سه کیلومتری شمال تخت جمشید و سمت راست جاده شاهی واقع است. جاده شاهی شاهراهی بوده که در بیست و پنج قرن پیش، شوش یکی از پایتخت‌های شاهنشاهی ایران را به شهر سارد پایتخت لیدی در منتهی‌الیه غربی شبه جزیره آناتولی فعلی مربوط می‌ساخته است. در این محل، در دامنه کوه، محوطه روباز غار مانندی است که بر سه بدنه شمالی شرقی و جنوبیش سه مجلس از مراسم تاجگذاری شاهان ساسانی حجاری گردیده است.

 

پاسارگاد

مجموعه میراث جهانی پاسارگاد مجموعه‌ای از سازه‌های باستانی برجای‌مانده از دوران هخامنشی است که در شهرستان پاسارگاد در استان فارس جای گرفته‌است. این مجموعه دربرگیرنده ساختمان‌هایی چون آرامگاه کوروش، مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب‌نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس و تنگه بلاغی است. این مجموعه، پنجمین مجموعه ثبت‌شده در فهرست آثار میراث جهانی در ایران است که در نشست یونسکو که در تیرماه سال 1383 در چین برگزار شد به دلیل دارا بودن شاخص‌های فراوان با صد در صد آرا در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.

در سال 529 پیش از میلاد کوروش به قبایل سکاها در آسیای مرکزی (شمال شرق ایران) حمله کرد و در جنگ با ماساگت‌ها کشته شد. وی را در پاسارگاد دفن کردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.